2012. júl. 30.

3-4. nap: Küzdelem az esővel // Első pedálfordulatok Grossglockner hágóúton

Éjjel többször zúdult eső a sátorra, ami kiválóan bírta a megpróbáltatást. Reggel 7-re állítottam az ébresztést, hogy szemügyre vegyem a reggeli égboltot, sajnos cudarul festett. A komor felhők szépen belakták magukat a völgybe, nem úgy néztek ki, mintha sietnének... sőt Zell am See irányában még sötétebben gomolyogtak :-( Még 1 óra múlva is kidugtam a fejem a sátorból, míg végül úgy döntöttem, kivárok egy fél napot. Szunyókáltam is egy nagyot, egészen du. fél 2-ig, amikor végre előbújt a nap, felszakadozott a felhőzet.

Összepakoltam, bedobtam egy "reggelit", majd folytattam a tekerést. Mivel az utolsó kajatartalékaimat is feléltem, és a vizem is elfogyott előző este, így SOS bevásárlást kellett végrehajtanom. No de ez vasárnap nem egyszerű művelet, lépten-nyomon minden zárva volt (a Spar ki sem nyit vasárnap = hihetetlen! :-) Még találtam egy müzliszeletet, amivel túléltem az utat egészen a Zeller-tóig. Sütögetett a nap, azonban kósza sötét felhőkkel viaskodott, így nem mindig kaptam megfelelő fotófényt. Pár képet azért lőttem a tóról, megvolt a szokásos kacsakergetés is. Morzsa hiányában, verbálisan próbáltam őket a kamerám elé csalogatni, kevesebb sikerrel :-) Végiggurultam a tóparton kialakított bicikliúton, közben a fotófény is több lett, nem spóroltam a filmtekerccsel sem. Viszont elmúlt 6 óra, és még mindig elmaradt az ételbeszerzés, amit igencsak meg kellett tennem a Grossglockner-hágóút előtt (minifalvakban már egyre nehézkesebb). Egyszer csak szembejött egy McDonalds tábla, ez is több mint a semmi - gondoltam. Főleg, hogy 2 km kitérő után egy nonstop élelmiszerüzlet-benzinkút kombinációhoz vezetett. YES! Jól be is vásároltam, kaptam 3 euróért fél kiló felvágottat, a csoki-csipsz-sportital csomag sem maradhatott el.. persze vettem gyümölcsöt, zöldséget is. Több kilóval lett több a csomagom, amivel nem törődve kelet felé kanyarodva csapattam tovább lelkesen 25-30 km/h melett. Nem sokkal később délre kanyarodtam Fusch irányába (805m) , hogy megkezdjem a híres Grossglockner-hágóutat, ami 2571 méteren végződik majd. Szolid emelkedőn hajtottam a völgybe, ahol magas sziklák tövében komor fenyvesek vártak. A felhők sem barátságosan fogadták az érkezésem, kicsit csöpörgött is az eső, ennek ellenére még megtoltam az utolsó kilométereket. A hágóút hivatalos kapujához érve már elég sötét lett, így visszavonulót fújva, egy útmenti, patakzubogással színesített tisztáson dobtam fel a sátrat. Ismét korán reggeli ébresztést lőttem be, mivel az előrejelzés szerint délelőtt van esély a jobb időre..
Este megint jó megdolgoztatták az égiek a sátor víztaszító rendszerét, ami ismételten jelesre vizsgázott. Ellentétben az időjósokkal, ugyanis délelőtt több szakaszban esett az eső, sötét felhők fészkelték magukat a völgybe :-( Nem volt mit tenni, megint várnom kellett.. Bújtam az időjárás-előrejelzést, végigpásztáztam a műholdas felhőképeket, aludtam egy keveset, megebédeltem, majd körbenéztem a helyi vadasparkban. Végül körbefotóztam a hágó bejáratánál kihelyezett térképeket, útvonalakat. Délután kettőkor úgy döntöttem, elindulok. Kicsit világosabbak / barátságosabbak lettek a felhők, de ez sajnos nem változtatott az összképen :-( 1100 méterről folytattam a mászást a szerpentinen, szépen lassan kiépítve egy nagyobb völgyet magam mellett. Jöttek-mentek a hajtűkanyarok, újabb hegyaljak bukkantak elő - a hegytetőket felhőkalap védte. Közben alig észrevehetően szemerkélt az eső, látszódott a leheletem is, ennek örömére fel is kaptam egy pulóvert. Nemcsak én voltam ma vakmerő, több autó, lakóbusz és bringás seregek jöttek szembe vagy előztek meg. Közben előrántottam egy webkamerás képet a hágóút tetejéről: áldatlan állapotok uralkodtak odafönn, így biztosan elmarad a csúcshódítás ezen a napon. Végül 1850 méteren, este fél 7 felé kapott el egy kisebb eső. Megálljt parancsoltam a pedáloknak, és lekanyarodtam az út alatt fekvő pihenőpontba, egy fabódéban húztam meg magam. Még lejjebb ereszkedve a túraút mentén állítottam sátrat a hegyoldalban. Nagy meglepetésemre a masszív felhők közül egyszer csak kisütött a nap, enyhén megvilágítva a szemközti havas csúcsokat.. Jelezte, hogy nem felejtett el :-) Holnap megint korán kelek a jobb idő és a felhők távozásának reményében...

56 km
3 óra 56 perc
14 km/h átlag
26 km/h max