2012. aug. 2.

7. nap: Menekülés a bicikliútra, ültetvények letarolása

Verőfényes napsütésre ébredtem fél 10 körül, kicsit tovább aludtam most a tegnapi komoly tekerés és a késői érkezés miatt. Összecuccoltam, majd levadásztam a kütyüket a recepción (két akksit és egy fényképezőt töltöttem az éjjel - ingyér :-) 11 előtt már zakatoltam is Merano felé (23 km) a hegyoldalban. Olaszországnak ez a régiója tele van szebbnél szebb várakkal, melyek a hegyoldalban meredeznek. Az összeset nem tudtam lefotózni, de az egyik leghangulatosabb a képen látható :-)


Maradt amúgy még egy kevés lejtő, így ezt kihasználva suhantam is rendesen, délben meg is érkeztem Meranoba. Gyors bevásárlás során vettem egy rakat gyümölcsöt, de nem maradhatott el a jól bevált paradicsomos halkonzerv sem - erre most nagyon rászoktam :-) A városból kijövet kezdődtek az emelkedők, természetesen megint letérítettek a főútról, egy jó magasra épített, kihalt falut kellett megmásznom kerülőúton. Nagyon-nagyon meleg lett, ömlött rólam a víz, miközben küzdöttem fel magam az embertelen kaptatókon a szőlőültetvények között. Szerencsére hamar véget ért, megnyílt egy új völgy, ami ezen a napon került elfogyasztásra. Egész baráti, elnyújtott emelkedők jöttek, bár sok volt benne a felesleges hullámvasút. Elég forgalmas úton haladtam (kamionok mindenfelé), a táblák pedig szüntelenül a bicikliút felé tereltek. Később már egy-két autós is rámdudált, egyik kikiabált, hogy van itt bicikliút lejjebb.
Nem hiszek a bicikliutakban (ezt persze otthonról hozom), de egyre inkább arra hajlottam, hogy ki kellene próbálni. Ráadásul a folyó mentén tekergett, így a hullámvasút effektust (faluba fel, faluból le) is nélkülözte. Végül beadtam a derekam, és nem csalódtam :-)Tükörsimára betonozott, átláthatóan kitáblázott és festett, forgalomtól elzárt, sokszor nyílegyenes, szuper kis bringautat avattam fel. Jópár emelkedőt megspóroltam így :-)  Közben pedig eszméletlen helyeken vitt, kertek alatt, házak mögött, falvak sikátoraiban, végig a folyóparton, majd ültetvények kellős közepében!!! Azért az nem volt semmi, amikor alma- és szőlőültetvények között kacskaringóztam... Nem tudom, ki engedte azt, hogy a birtokát így átszeljék, de biztos jófej lehet. Bekavarodtam az erdőbe is, kicsit megszívtam egy kis poros, földutas kalanddal (a külsőgumim nagyon nem erre lett kitalálva = kipörgött), de szerencsére hamar vége lett ennek a szakasznak. Ellenben a tikkasztó meleggel, amit 4-5 liter folyadékkal igyekeztem orvosolni a nap folyamán. Késő délután a lazább szintemelkedések után elkezdődött a Resia-hágó (1509m), amin már erőteljesebben kellett talpalnom. Annyira azért nem volt vészes, már 900 méteren csapattam ekkor (Merano kb. 200-300 méteren fekszik).


Végül letértem a bicikliútról, ami kerülő kilométereket tett, plusz a hegyi hágókat azért stabil aszfalton jobb megmászni. Azt még meg kell említenem, hogy a nap során összesen legalább 100-150 (tényleg!) bringás jött velem szembe, teljesen vegyes életkorral és csomagmennyiséggel. Közben megjelent a brutális Stelvio-hágó havas hegycsúcsa is (2757 méteres a hágóút), ez most sajnos nem szerepel az útvonaltervben, de csak az ideiben ;)



A nap el-eltünedezett már a hegyek mögött, ebben masszívabb felhők is segítették, miközben kacskaringóztam a szerpentineken. A levegő is lehűlt, így előkaptam a pulóvert is. Végül este 8 körül hódítottam meg a legújabb vadkempingemet (kicsit spórolok :-), kb. száz méterre az autóúttól, bokrok takarásában, egy nyílt dombon - szemben havas hegyekkel. Holnap leküzdöm a Resia-hágót, majd megkezdem a menetelést St. Moritz, valamint a Julier-hágó (2284m) felé, immáron Svájcban.

94 km
5 óra 31 perc
17 km/h átlag
45 km/h max